Programme

2021 Programme

Saturday 27th | Sunday 28th

   

Programme Day 1 (Saturday 27 March 2021)
7.30 - 8.15am Pharmacologic management of type 2 diabetes with Carl Peters
8.30am Welcome and housekeeping
8.40 - 9.25

Plenary
session

Mental health with Sir John Kirwan 

9.25 - 9.30

5 minute break
9.30 -10.15 Stream 1 Covid 2.0
Samantha Murton and Mark Thomas
Stream 2
RNZCUC
Urgent care topic: Acute visual loss
Logan Robinson
Stream 3
MercyAscot
Acute appendicitis: where are we now
Ashish Taneja
Stream 4 Coronary calcium scoring
Chris Ellis
10.15-10.30 15 minute break
10.30 -11.15

Stream 1 Telemedicine tackling opportunities and dodging legal pitfalls
Samantha Murton and Lucy Gibberd
Stream 2
RNZCUC
Urgent care topic: Muscle sparing approaches in hip replacement 
Shaneel Deo
 Stream 3
MercyAscot
Neck lumps: what's normal and what's not
Rajan Patel
Stream 4 Is SPRINT-ing safe for everyone?
Hari Talreja
11.15 -11.30 15 minute break
11.30 -12.15

Stream 1 The NZ COPD Guidelines
Nicola Corna
Stream 2
RNZCUC
Urgent care topic: Shoulder injuries
Rob Elliott
Stream 3
MercyAscot
Identifying oral lesions and how to manage them
Muammar Abu-Serriah
Stream 4 What’s happening at ACC and how it impacts you
John Robson
12.15 - 1.00

Lunch session

Achieving asthma control – how to decide what is best for each patient, with Paul Dawkins.

This session will be followed by a 15 minute break.

1.15 - 2.00 Stream 1 Pacific Health - where do we begin? The road ahead
Aniva Lawrence
Stream 2
RNZCUC
Urgent care topic: 'Acute oncology' and pearls to optimise early management and the patient experience
Rosalie Stephens
Stream 3
MercyAscot
UTI from pyelonephritis to balanitis and what you need to know
Andrew Williams and Andrew Lienert
Stream 4 Common childhood infections
Emma Best
2.00 - 2.15 15 minute break
2.15 - 3.00

Stream 1 Racism and inequity
Matire Harwood
Stream 2
RNZCUC
Urgent care topic: Overdoses and poisonings: risk assessment and red flags
Adam Pomerlau
Stream 3
MercyAscot
Bariatric essentials: Patient selection criteria and post-surgery management
Grant Beban and Nick Evennett
Stream 4 Tackling vaccine mythology
Helen Petousis-Harris
3.00 - 3.15 15 minute break
3.15 - 4.00

Stream 1 First 1000 days-reversing the impacts of inter generational poverty
Johan Morreau
Stream 2

Hyperlipidemia, statins and primary care
Bruce Arroll
Stream 3
MercyAscot
Cartilage problems across the ages
Jacob Munro, Paul Monk
 Stream 4 Opthalmology for general practice
Divya Perumal
4.00 - 4.20 Virtual networking
4.20 - 5.05 The role of pharmacotherapy in obesity management: introducing liraglutide 3mg (Saxenda®)

  

Programme Day 2 (Sunday 28 March 2021)
7.30 - 8.15am Optimising heart failure management: What GPs need to know, with Dr Raewyn Fisher
8.30 - 8.40 Welcome and housekeeping

8.40 - 9.25

Keynote session Panel discussion: A new diabetes medication that also protects the heart and the kidneys
Rinki Murphy, Hari Talreja, Gerry Devlin
9.25 - 9.30

5 minute break
9.30 - 10.15 Stream 1 Looking beneath the surface of problematic pornography use
Luke Sniewski
Stream 2
Lifestyle
Introduction to Lifestyle Medicine: the art and science of the practice of the future
Sam Manger
Stream 3
MercyAscot
Vaping – the trojan horse: Fact vs fiction 
Kim Gear
Stream 4 Endometriosis takes the blame
Simon Edmonds
10.15 - 10.30 15 minute break
10.30 -11.15

Stream 1 Anxiety in adolescents: When to worry
Melanie Woodfield
Stream 2
Lifestyle
Lifestyle Medicine: An ideal platform for the patient-centred model of care
Michelle Reiss
Stream 3
MercyAscot
The ageing spine and what helps
Patrick Schweder
Stream 4 Managing symptomatic menopause: Time for primary care to take the lead!
Stella Milsom
11.15 - 11.30 15 minute break
11.30 - 12.15

Stream 1 Relearning hunger: A simple strategy to help beat the metabolic syndrome
David Lovell-Smith
Stream 2
Lifestyle
Creating change in a 15-minute consultation
Shivaun Conn
Stream 3
MercyAscot
Screening two killers with one scan: The world premiere of combined lung cancer screening and coronary calcium scoring with low-dose CT
Indran Ramanathan
Stream 4 Cognitive decline and dementia: seeing it, understanding it and managing it
Ngaire Kerse
12.15 - 1.15

Targeting advanced lung cancer with Laird Cameron

This session will be followed by a 15 minute break.

1.15 - 2.00

Stream 1 Spinal pain: Tackling pain generators
Giresh Kanji
Stream 2
Lifestyle
The science vs the hype of gut health
Joanna McMillan
Stream 3
MercyAscot
Common foot and ankle presentations
Suren Senthi
Stream 4 Exercise as medicine in cancer care
Mark Fulcher

2.00 - 2.15

15 minute break
2.15 - 3.00

Prescribing update
Linda Bryant, Bruce Arroll
3.00 - 3.15 Closing

 

This programme is subject to change

 

Register Now